printscreen cpr desktop
3 december 2021

CPQ för dig som arbetar inom sälj

Hur kan CPQ hjälpa dig i ditt säljarbete? Vi har listat några frågor och svar om hur CPQ hjälper dig att öka säljtakten, säkerställa vinstmarginal och ha full kontroll från affärsmöjlighet till offert och slutligen pengarna in på kontot. 

Att anställa fler säljare behövs sällan för att kunna öka säljtakten. Istället kan man börja med att se över verksamhetens olika arbetsflöden och se vad som kan automatiseras eller digitaliseras. De säljare som ni redan har kan nämligen genom en CPQ producera fler offerter på kortare tid exempelvis.  

Här kommer svar från ett CPQ- och säljperspektiv på några vanliga frågor som vi brukar få. 

Hur kan verksamheten skala upp säljstyrkan utan att anställa fler? 

Med en CPQ så kan alla inom sälj konfigurera, prissätta och offerera en tjänst/produkt snabbare och felfritt. CPQn hjälper dig att räkna alla parametrar och du får ut en offert på några minuter.  

Kan jag skapa offerter snabbare och samtidigt säkerställa vår vinstmarginal?  

Med en CPQ så säkerställer vi att en offert blir korrekt utifrån produkt och affärsregler. Det betyder att alla offerter kan skapas med rätt vinstmarginal. När du laborerar med priserna kan du direkt se utfallet på vinstmarginalen och på så sätt vara säker på att du gör en lönsam affär.  

cpq printscreen desktop
CPQ printscreen

Jag önskar att alla mina säljare blir personoberoende i sitt sälj, hur kan CPQ se till att alla säljer från samma utgångsläge? 

Genom att definiera dina produkter och affärsregler i en CPQ så får alla säljare ett verktyg som guidar dom i sin försäljning. Detta gör att man frigör teknisk personal så som IT eller produktspecialister från att svara på standardiserade offerter. CPQn säkerställer att alla säljare utgår från samma regelverk och prissättning. Detta betyder att säljare med olika lång erfarenhet ändå kan offerera rätt och effektivt genom guidningen av CPQn.  

Jag skulle vilja kunna ge mina potentiella kunder ett prisförslag direkt på plats, går det? 

Chessits CPQ ger omedelbart ett resultat på användarens interaktion vilket gör att pris och offert kan lämnas direkt.  

Kan våra potentiella kunder själva gå in på webben och välja en produkt eller tjänst och själva få fram ett prisförslag?  

Ja! De produkter och affärsregler som finns i CPQn kommer att säkerställa att kunder bara kommer kunna välja det som är möjligt. De kan själva klicka i de olika tjänsterna eller produkterna och se direkt vad de olika alternativen kostar.  

Jag behöver få kontroll på hela säljflödet från första prisförslaget hela vägen till pengarna in på kontot, hur fungerar det? 

CPQ kan med fördel integreras mot ERP/Ekonomisystem och signering/betalsystem för att se hela säljflödet. 

Hur får jag en CPQ? 

Chessit är en långsiktig partner som hjälper er under hela processen och längre än så, om det så önskas. Vi börjar med att sätta oss ner tillsammans och tittar på era behov. Vad vill ni uppnå? Vad ska effektiviseras och automatiseras? Vilka parametrar ska vara med? Sedan kollar vi på era befintliga system, vilka ska vara kvar, vilka ska integreras med CPQn, vilka kan ersättas?

Efter det skräddarsyr vi ett lösningsförslag och gör en offert på detta. Sedan implementerar vi lösningen åt er och ser till att det fungerar som tänkt. Vi utbildar därefter era medarbetare i lösningen och ser till att alla förstår och kan arbeta med tekniken. Efter det följer vi upp och hjälper till med uppdateringar och vidareutveckling så ni kan fortsätta accelerera er affär.  

Vad är en CPQ? 

Det bubblar kring begreppet CPQ. Allt flerbranscher och företag ser CPQ som en central pusselbit i digitaliseringen av verksamheten och en förutsättning för automatiseringen av affärsflöden.Läs mer om vår Antalys CPQ.

Dela

Facebook
LinkedIn
Caroline Hedberg

Caroline Hedberg

Chief Marketing & Engagement Officer

Läs mer här