illustration tillväxt cpq
2 december 2021

CPQ – skala upp verksamheten och minska kostnader

Chessits CPQ hjälper till att automatisera arbetsprocesser så du slipper vara personberoende, kan arbeta snabbare och minska kostnaderna.  

Står du i tankar att investera i ett system för att effektivisera din verksamhet? Kanske behöver ni skala upp verksamheten snabbt och smidigt? Det många kanske inte känner till är att automatisering av arbetsprocesser, genom att investera i en CPQ, är ett sätt att lyckas med det. 

Vad är en CPQ?

För att ge dig en liten kort introduktion till vad en CPQ är, så står CPQ för ”Configure, Price and Quote” och är ett digitalt verktyg, som gör det möjligt att exempelvis offerera komplexa affärer snabbare. Dessutom sker det med vetskapen att offerterna blir korrekt ur ett tekniskt samt prismässigt perspektiv. Det ger en möjlighet till vägledande försäljning där frågor och svar är relaterade till kundens behov och utmaningar. Med hjälp av en CPQ så får du också bättre kontroll över processen för hela din affär gällande priser, kostnader och marginaler samt rabatter och attestrutiner. 

Tekniken är ett low- code verktyg som gör det möjligt att undvika ständig IT-support eller utvecklares hjälp i det vardagliga arbetet. Det går att konfigurera och ändra i CPQn efter önskade behov, enkelt och effektivt. 

Vad kan en CPQ användas till?

Historiskt sett så har CPQ använts av stora bolag inom tillverkande industri inom B2B. Numer används numer det av ett flertal branscher där man snabbt vill skapa offerter för tjänster eller produkter, alternativt ett affärsförslag för både produkter och tjänster. Det är möjligt att använda ett CPQ-system tillsammans med ett CRM-system för att få en ännu bättre bild över sina kunder. En CPQ är inte begränsad till att skapa offerter, utan kan även användas med ett ERP-system för att automatisera processen från interaktion med kund till information för order.   

Så hur kan man nyttja en CPQ på allra bästa sätt för att skala upp sin verksamhet?

Vi listar sex starka argument.   

  1. Digitalisera verksamheten  
  2. Minska dina kostnader i både pengar och tid
  3. Effektivisera och automatisera manuellt arbete
  4. Skala upp säljstyrkan utan att anställa fler
  5. Säkerställa vinstmarginal
  6. Enkel att anpassa, märkesoberoende och molnbaserad 

1. Digitalisera verksamheten

Med en CPQ så kan du snabbt och skalbart digitalisera din verksamhet utan att blanda in IT-personal, då den som har kunskapen om produkten alternativt tjänsten lättare kan implementera förändringar. CPQ och konfigurationsmotorn är designad för att snabbt kunna utveckla produkter med en minimal mängd manuell kodning. Detta ger möjlighet att korta ner beslutsvägar och ledtid mellan olika avdelningar i en organisation. Det finns en releasefunktionalitet som gör det möjligt att testa och införa nya produkter och tjänster utan att påverka det som ligger i produktion, och ger användaren verktyget att iterativt lansera nya produkter och tjänster. 

2. Minska dina kostnader i både pengar och tid

CPQ centraliserar och automatiserar regler för produkten och prissättningen. Med en reglerstruktur så kan en kraftfull konfigurator fånga och bädda in kunskapen hos dina bästa produktspecialister, vilket gör den kunskapen tillgänglig för alla. Processen från den första idén till ett visuellt koncept går mycket snabbt. Tack vare ett visuellt gränssnitt får du en överlägsen designupplevelse som låter dig väcka idéer till liv inom några minuter.  

3. Effektivisera och automatisera manuellt arbete

Du kan automatisera många delar av ditt arbete genom en CPQ. Slipp föra över en massa information från olika dokument, slipp fylla i en massa rutor med siffror i olika system. Gör allt på samma ställe eller låt CPQn göra det åt dig. Det är dags att digitalisera sig och effektivisera arbetssätt och oavsett var i verksamheten arbetet behöver effektiviseras så hjälper CPQn dig med vad du behöver.  

4. Skala upp säljstyrkan utan att anställa fler

Med en CPQ så kan alla inom sälj konfigurera, prissätta och offerera en tjänst/produkt snabbare och felfritt. CPQn hjälper dig att räkna alla parametrar och du får ut en offert direkt.  

5. Säkerställa vinstmarginal

Med en CPQ så säkerställer vi att en offert blir korrekt utifrån produkt och affärsregler. Det betyder att alla offerter kan skapas med rätt vinstmarginal. När du laborerar med priserna kan du direkt se utfallet på vinstmarginalen och på så sätt vara säker på att du gör en lönsam affär.   

6. Enkel att anpassa, märkesoberoende och molnbaserad

CPQn är väldigt enkel att integrera i din verksamhet, oavsett om den ska fungera med nuvarande system eller ersätta några av de gamla. Den är nämligen helt märkesoberoende och molnbaserad. Den är dessutom väldigt enkel att anpassa, oavsett om ni i framtiden bara vill ändra några små detaljer eller om företaget någon gång skulle behöva ställa om sin verksamhet till något helt annat. 

Läs mer om vår CPQ.

Dela

Facebook
LinkedIn
Caroline Hedberg

Caroline Hedberg

Chief Marketing & Engagement Officer

Läs mer här